Szlakami Kulinarnej Hiszpanii cz. I MALAGA

Nazywam się Karolina. Ostatni semestr spędziłam w słonecznej Maladze. Erasmus okazał się dla mnie prawdziwą szkołą życia, a także niezapomnianą podróżą po świecie kuchni. Przede wszystkim zafascynowała mnie tam kultura jedzenia, która jest odmienna niż w Polsce. Hiszpanie wiele czasu spędzają poza domem w pobliskich restauracjach. W zależności od pory dnia serwują oni odpowiednie potrawy: od śniadań, poprzez tapas, aż do późnej kolacji, z kawą włącznie.

 
HISZPANIA
 

W Hiszpanii króluje kuchnia śródziemnomorska, gdzie przede wszystkim podaje się świeże ryby, owoce morza, wszelkiego rodzaju warzywa i owoce, oraz oliwę z oliwek jako dodatek do smażenia, moczenia w niej chleba czy sosu do sałatek.

Tradycyjna kuchnia poszczególnych prowincji uwarunkowana jest ich położeniem. W typowych potrawach regionalnych, wykorzystuje się charakterystyczne produkty dla danego regionu. Zatem, np. na wybrzeżu, jako główne składniki dań, znajdziemy ryby i owoce morza, natomiast na terenach położonych bardziej w głębi lądu, mięso jagnięce czy królicze. Reprezentacyjne są także podsuszane, dojrzewające i wiszące w sklepach szynki, tzw. Ibérico i Serrano.Każdy z regionów posiada swoje sztandarowe potrawy, jak: walencjańska paella, andaluzyjskie gazpacho czy ajoblanco, ośmiornica po galicyjsku, oraz baskijskie przekąski pintxos. To tylko niektóre przykłady dań. Jest tego o wiele, wiele więcej. Zapraszam do wyprawy i poznania!

 Pojęcie przydatne na wstępie: TAPAS

Są to małe przekąski, które pojawiły się w Andaluzji w XIX w. jako dodatek do pijanego tam alkoholu. Z czasem zaczęto podawać je jako uzupełnienie do każdego napoju. Pierwotnie był to kawałek sera czy kilka oliwek na spodku. Obecnie, istnieje duży ich wybór. Począwszy od mięs pieczonych i podawanych na zimno oraz przeróżnych serów, po pracowicie przygotowane gorące dania z owoców morza, mięsa lub warzyw. 

Przystanek: MALAGA

Spróbujemy tutaj dań kuchni typowo andaluzyjskiej, która jest odmianą kuchni środziemnomorskiej. Serwuje się głównie ryby i owoce morza, ze względu na ich łatwą dostępność:

1. Boquerones (anchois) i sardynki - są one smażone na oliwie z oliwek. Występują również w postaci marynowanych w occie z dodatkiem soli, czosnku, oliwy z oliwek, oraz pietruszki. 

 

2. Fritura malagueña to danie, gdzie można znaleźć wiele rodzajów owoców morza smażonych razem na głębokim tłuszczu.  Zazwyczaj są to kalamary czy krewetki.

 

3. Ajoblanco to chłodnik, którego podstawowym składnikiem są migdały. Najpierw się je obiera, później praży z dodatkiem oliwy z oliwek i duża ilością czosnku. Dodatkowo zupa ta, zawiera w sobie słodkie winogrona. Jest ona bardzo orzeźwiająca w upalne dni.

 

Więcej dań i zdjęć możecie zobaczyć na moim blogu:

http://karolinagumpert.tumblr.com/post/23998352655

BYŁA REDAKTOR DZIAŁU "JESTEM WŚRÓD LUDZI" Kontakt: karolinagumpert@gmail.com Studia: Psychologia, Rok V, Specjalizacje: Psychologia Kliniczna Człowieka Dorosłego   Doświadczenie zawodowe (praktyki, staże, współpraca): Odbyłam praktyki na Oddziale Psychiatrii i Psychoterapii w Górnośląskim Centrum Medycznym im. prof. Leszka Gieca w Katowicach w charakterze uczestnika i prowadzącego zajęcia grupy terapeutycznej oraz na Oddziale Klinicznym Psychiatrii i Psychoterapii Wieku Rozwojowego w Centrum Pediatrii im. Jana Pawła II w Sosnowcu jako obserwatorka, uczestniczka i prowadząca zajęcia terapeutyczne. (...)


Pomoc psychologiczna

Studenci i Doktoranci Uniwersytetu Śląskiego mogą korzystać z bezpłatnego wsparcia psychologicznego i poradnictwa w Centrum Obsługi Studenta.

Skontaktuj się ze specjalistami w następujących obszarach:

W celu ustalenia terminu indywidualnej konsultacji psychologicznej prosimy o kontakt drogą elektroniczną lub telefonicznie.