Krem z dyni w mini tartach

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować troszeczkę inną formę przygotowania kremu z dyni. Nie wiem, czy danie to mogę nazwać tartą, ale do podania zupy przygotowałam mini tarty, ponieważ pomyślałam sobie, iż sposób podania posiłku jest dosyć ciekawy i nadaje się do przyjmowania gości. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu :)

Krem z dyni w mini tartach

Składniki na krem:

  • Około 1 kg dyni
  • 3 marchewki
  • Kilka różyczek brokuła i kalafiora
  • 1 cebula
  • Mieszanka przypraw (2 łyżeczki chilli, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki imbiru, 3 łyżeczki soli, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu czarnego)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 l wody
  • 100g pestek dyni

Składniki na mini tarty:

  • 200g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • Około 3 łyżki śmietany 12% tł.
  • Szczypta soli morskiej lub zwykłej

Warzywa myjemy. Z dyni należy wyjąć pestki, a także podzielić miąższ na cząstki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę zaś obieramy i kroimy na większe kawałki.

Przyprawy wrzucamy do miseczki i mieszamy tak aby się ze sobą połączyły.

 

 

Do garnka wlewamy oliwę oraz wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy cebula delikatnie się podsmaży, dodajemy mieszankę wcześniej przygotowanych przypraw i zostawiamy na chwilę. Następnie pokrojoną na cząstki dynię dodajemy do garnka i podsmażamy kilka minut razem z cebulą.

 

 

 

Następnie wlewamy około 1,5l wody i dodajemy marchewkę. Po około 30 minutach dodajemy kalafiora i brokuły. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy zupę, aż warzywa będą miękkie. Osobiście ostatnio gotowałam ją około 2 godzin.

 

 

W czasie, gdy nasza zupa będzie się gotowała, można przygotować mini tarty. Do miski wsypujemy mąkę. Następnie kruszymy masło i wyrabiamy je. Po chwili dodajemy dwa żółtka oraz śmietanę. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. W razie, gdyby ciasto było zbyt kruche, dodajemy trochę więcej śmietany, tak aby było jednolite i jędrne.

 

Po wyrobieniu ciasta, dzielimy je na około 10 części. Poszczególne kawałki należy rozwałkować i okleić formę na mini tartę. Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe tarty wykładamy na talerz i pozostawiamy do wystygnięcia.

Gdy zupa będzie gotowa  przelewamy zawartość do blendera lub jeżeli mamy blender ręczny miksujemy dokładnie wszystkie warzywa wraz z cebulą, tak aby powstał aksamitny krem.

Następnie najlepiej jest skosztować zupę, aby zorientować się czy dodana przez nas ilość przypraw jest wystarczająca.

Na osobnej patelni wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy 100 g pestek z dyni delikatnie je podsmażając aż nabiorą złotego koloru.

 

Na talerz wykładamy mini tartę, wlewamy do niej porcję zupy i posypujemy pestkami dyni.

 

Smacznego ;-)

Kontakt e-mail: ann.ski@op.pl Strona internetowa: https://www.facebook.com/Namaar-Oriental Kierunek i rok studiów: absolwentka pedagogiki zdrowia, Uniwersytet Śląski w Katowicach Kursy i szkolenia: Instruktor zajęć grupowych fitness Instruktor Indoor Walking Kurs Jumping Fitness Szkolenie OM Fascia in Movement Certyfikowany kurs u Karima Nagi „Musicality for dancers” Zainteresowania: Zdrowie w aspektach biologicznym, psychologicznym i społecznym; medycyna naturalna; zdrowy styl życia; aktywność fizyczna; fitness; taniec arabski; ciało w perspektywie społecznej; zaburzenia odżywiania; otyłość; life-coaching; gotowanie; bushcraft; opencasching; wspinaczka górska. Doświadczenie:  Instruktorka zajęć grupowych fitness w Fitness Factory Chorzów Instruktorka zajęć grupowych fitness i tańca orientalnego Strefa Fitness Tychy Instruktorka zajęć grupowych fitness w Gym el Toro Sosnowiec Udział w projektach tj. (...)


Pomoc psychologiczna

Studenci i Doktoranci Uniwersytetu Śląskiego mogą korzystać z bezpłatnego wsparcia psychologicznego i poradnictwa w Centrum Obsługi Studenta.

Skontaktuj się ze specjalistami w następujących obszarach:

W celu ustalenia terminu indywidualnej konsultacji psychologicznej prosimy o kontakt drogą elektroniczną lub telefonicznie.