• Opublikowane 29 Kwiecień, 2013

Grzanki z awokado i rzodkiewką

 

Ze względu na piękną pogodę za oknem postanowiłam dzisiaj zrobić moje ulubione grzanki z awokado oraz podzielić się z Wami tym przepysznym przepisem, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Bardzo lubię smak ciepłych grzanek i delikatnie zimnej pasty z awokado i chrupiącą rzodkiewką. Jest to dla mnie idealne połączenie ;-)

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 rzodkiewki
  • cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 6 kromek chleba pełnoziarnistego
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Na samym początku należy umyć i pokroić warzywa. Rzodkiewki kroimy na większe kawałki, następnie kroimy dymkę i jedną małą cebulę. Czosnek należy zgnieść i pokroić drobno.

Awokado przekrajamy na pół, po czym wydrążamy łyżeczką do miseczki i rozgniatamy widelcem, tak aby powstała pasta. Jeżeli awokado jest zbyt twarde, możemy użyć blendera, tłuczka do ziemniaków lub innego pomocnego sprzętu.

W między czasie na rozgrzanej patelni z łyżką oleju kładziemy pieczywo i pozostawiamy odwracając od czasu do czasu, aby powstały grzanki.

Do pasty z awokado dodajemy wszystkie pokrojone wcześniej składniki i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Usmażone grzanki kładziemy na talerzu i nakładamy na nie przygotowaną pastę z awokado i rzodkiewką.

Gotowe ;-) Smacznego.


Pomoc psychologiczna

Studenci i Doktoranci Uniwersytetu Śląskiego mogą korzystać z bezpłatnego wsparcia psychologicznego i poradnictwa w Centrum Obsługi Studenta.

Skontaktuj się ze specjalistami w następujących obszarach:

W celu ustalenia terminu indywidualnej konsultacji psychologicznej prosimy o kontakt drogą elektroniczną lub telefonicznie.