• Opublikowane 14 Październik, 2013

Czekoladowe szaleństwo z kremem mascarpone

Przepis, którym się dzisiaj z Wami podzielę, jest jednym z pierwszych, które powstały. Początkowo piekłam te babeczki na Święta Bożego Narodzenia oraz urodziny moich przyjaciół. Nazwałam je „Czekoladowym Szaleństwem”, ponieważ są to babeczki bardzo mocno czekoladowe. Mają w sobie to, co uwielbiam najbardziej- połączenie mlecznej, białej i gorzkiej czekolady z niesamowitym smakiem serka mascarpone. Są idealne jako prezent dla ukochanej i bliskiej osoby, jak i dodatek do popołudniowej kawy.

Enjoy :-)

Składniki:

Na babeczki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 50g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 3 jajka (żółtka oddzielamy od białek)
  • 150-200 ml mleka 3,5% tł.
  • 1 mleczna czekolada
  • 1 biała czekolada
  • ½ gorzkiej czekolady

Na krem mascarpone:

  • 250g sera mascarpone
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • ½ soku z 1 cytryny
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • ½ czekolady białej i ½ mlecznej pokrojonej w bardzo drobną kostkę lub startych na tarce

Przygotowanie:

Na samym początku najlepiej przygotujcie sobie 4 miseczki i rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.

Do pierwszej miseczki pokrójcie w kostkę 1 mleczną, 1 białą i ½ gorzkiej czekolady.

 

W drugiej ubijcie białka z cukrem wanilinowym.

 

Do trzeciej wsypcie mąkę, proszek do pieczenia i 50g kakao, a także połączcie je ze sobą.

W ostatniej misce (największej, ponieważ będziemy w niej łączyli wszystkie składniki) zmiksujcie żółtka z cukrem, następnie dodajcie olej i mleko.

 

 

Po dokładnym wymieszaniu mokrych składników dodajemy suche, czyli mąkę, kakao i proszek do pieczenia i mieszamy ręcznie. Jeżeli masa będzie zbyt zbita, można dodać mleka, aby nabrała aksamitnej, ale gęstej konsystencji.

Na samym końcu dodajemy ubite wcześniej białka oraz pokrojona czekoladę i mieszamy delikatnie od spodu, aby masa stała się puszysta.

Na blaszce do muffinek wykładamy papilotki i wypełniamy je w ¾ przygotowanym ciastem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (babeczki najlepiej jest sprawdzać patyczkiem, czy są już gotowe).

 

 

Podczas pieczenia się babeczek można przygotować krem. Do miski dodajcie kolejno serek mascarpone, serek waniliowy, połowę soku z jednej cytryny praz cukier puder. Jeżeli krem będzie zbyt kwaśny, możecie dodać jeszcze cukru. Całość należy zmiksować i włożyć do lodówki do czasu aż babeczki nie ostygną.

 

 

 

Po ostygnięciu babeczek na każdą nakładamy biały krem z mascarpone oraz posypujemy czekoladą .

Babeczki na zdjęciu są dodatkowo ozdobione kremem z masłem, kakao i mascarpone :-)

Smacznego :-)


Pomoc psychologiczna

Studenci i Doktoranci Uniwersytetu Śląskiego mogą korzystać z bezpłatnego wsparcia psychologicznego i poradnictwa w Centrum Obsługi Studenta.

Skontaktuj się ze specjalistami w następujących obszarach:

W celu ustalenia terminu indywidualnej konsultacji psychologicznej prosimy o kontakt drogą elektroniczną lub telefonicznie.