Crème brûlée

 

Przed Wami przepis na smaczny, oczywiście czekoladowy Crème brûlée, którego wykonanie nie jest łatwe, jednak wierzę, że sobie poradzicie. Jest to szykowny deser, który wymaga zaopatrzenia w kokilki – specjalne foremki, które są odporne na wysoką temperaturę, oraz palnika – chociaż bez niego jesteście w stanie sobie poradzić. Powodzenia!

Crème brûlée

Składniki:

  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 ¾ szklanki śmietanki 30%,
  • 5 żółtek,
  • 4 łyżki cukru białego (można użyć brązowego),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • cukier waniliowy (lub 1 laska wanilii),
  • cukier do posypania.

Wykonanie:

  1. Zagotowujemy śmietankę z cukrem waniliowym, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę, starannie mieszamy i odstawiamy, aby lekko przestygła.

  2. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę, wlewamy ciepłą śmietankę z czekoladą i intensywnie mieszamy. 

  3. Krem przecedzamy przez sitko i napełniamy nim foremki (kokliki). Zapiekamy ok. 40 minut z temperaturze 100°C.


  4. Krem należy wystudzić i schładzać kilka godzin w lodówce. Następnie każdą porcje posypujemy cukrem i opalamy palnikiem lub wstawiamy do piekarnika pod mocno rozgrzany grill i zapiekamy, aż powstanie skorupka. Deser wystudzamy i ponownie schładzamy w lodówce.



    Smacznego!

  Kontakt: megi_89@op.pl Studia: Absolwentka Pedagogiki Zdrowia, Uniwersytet Śląski w Katowicach Zainteresowania: Czekolada, zdrowy styl życia, naturalne metody leczenia, salsa, bachata, fotografia, wolontariat, wspinaczka górska, poczucie własnej wartości, arteterapia. (...)


Pomoc psychologiczna

Studenci i Doktoranci Uniwersytetu Śląskiego mogą korzystać z bezpłatnego wsparcia psychologicznego i poradnictwa w Centrum Obsługi Studenta.

Skontaktuj się ze specjalistami w następujących obszarach:

W celu ustalenia terminu indywidualnej konsultacji psychologicznej prosimy o kontakt drogą elektroniczną lub telefonicznie.