Babeczki z owocowym musem i skórką pomarańczową

Zastanawiając się nad upieczeniem babeczek z okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego, pomyślałam sobie o takich, które byłyby alternatywą dla „Czekoladowego szaleństwa z kremem mascarpone”. Babeczki są lżejsze, ponieważ do ich przygotowania będziemy używali serka naturalnego oraz musu owocowego, jednakże ich smak  nie traci na jakości i mogę je serdecznie polecić jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Na babeczki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 150-200 ml mleka 3,5 % lub soku pomarańczowego
  • 3 jajka (białka oddzielone od żółtek)

Na mus:

  • 1 kg gruszek
  • 0,5 kg jabłek
  • 5 łyżek miodu

Na krem:

  • 150g serka homogenizowanego naturalnego
  • ½ soku z połowy cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Skórka pomarańczy

Przygotowanie:

Zanim przejdziecie do robienia ciasta na babeczki, przygotujcie mus z gruszek i jabłek. Owoce należy umyć, obrać i pokroić na cząstki, bądź mniejsze kawałki i wrzucić do garnuszka, zalać miodem z odrobiną wody (1-2 łyżek). Dusimy przez około 10 minut i miksujemy w blenderze. Jeżeli owoce będą kwaśne możecie dodać większą ilość miodu (jeżeli nie macie miodu, możecie go zastąpić cukrem).

Podobnie jak w „Czekoladowym szaleństwie z kremem mascarpone” przygotujcie sobie, tym razem, trzy miseczki, gdzie w jednej wymieszacie mąkę z proszkiem do pieczenia, w drugiej ubijecie białka z cukrem wanilinowym, a w trzeciej zmiksujecie żółtka z cukrem, dodacie olej i mleko lub sok pomarańczowy.

Po połączeniu mokrych składników dodajcie mąkę z proszkiem i dobrze wymieszajcie (gdyby masa była zbyt zbita należy dodać soku, bądź mleka, tak, aby była gęsta ale nie zbyt lejąca). Na samym końcu dodajcie ubite białka i delikatnie wymieszajcie od spodu.

Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papilotkami i napełnijcie, każdą, płaską łyżką ciasta. Następnie do każdej dodajcie mus i pokryjcie następną warstwą ciasta, tak aby papilotka była zapełniona w ¾ ciastem z musem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Podczas pieczenia się babeczek zmiksujcie serek homogenizowany naturalny z cytryną i cukrem pudrem.  

Gdy babeczki wystygną na każdą nałóżcie przygotowany krem (będzie miał konsystencje lukru) i posypcie skórką pomarańczową.

Smacznego!!! ;-)

                

Kontakt e-mail: ann.ski@op.pl Strona internetowa: https://www.facebook.com/Namaar-Oriental Kierunek i rok studiów: absolwentka pedagogiki zdrowia, Uniwersytet Śląski w Katowicach Kursy i szkolenia: Instruktor zajęć grupowych fitness Instruktor Indoor Walking Kurs Jumping Fitness Szkolenie OM Fascia in Movement Certyfikowany kurs u Karima Nagi „Musicality for dancers” Zainteresowania: Zdrowie w aspektach biologicznym, psychologicznym i społecznym; medycyna naturalna; zdrowy styl życia; aktywność fizyczna; fitness; taniec arabski; ciało w perspektywie społecznej; zaburzenia odżywiania; otyłość; life-coaching; gotowanie; bushcraft; opencasching; wspinaczka górska. Doświadczenie:  Instruktorka zajęć grupowych fitness w Fitness Factory Chorzów Instruktorka zajęć grupowych fitness i tańca orientalnego Strefa Fitness Tychy Instruktorka zajęć grupowych fitness w Gym el Toro Sosnowiec Udział w projektach tj. (...)


Pomoc psychologiczna

Studenci i Doktoranci Uniwersytetu Śląskiego mogą korzystać z bezpłatnego wsparcia psychologicznego i poradnictwa w Centrum Obsługi Studenta.

Skontaktuj się ze specjalistami w następujących obszarach:

W celu ustalenia terminu indywidualnej konsultacji psychologicznej prosimy o kontakt drogą elektroniczną lub telefonicznie.