Babeczki kawowe z pianką "Hi-Hat"

Dziś chciałybyśmy zaprezentować drugą odsłona babeczek, które znalazły się podczas Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego obchodzonego na naszej uczelni 10.10.2013r. – akcji „Co nas spina?” w cudownym „Muffinowym zakątku”.

Składniki:

Babeczki (10 sztuk):

  • 110g masła
  • 110g cukru
  • 110g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki kawy espresso
  • 2 jajka

Pianka (12-16 sztuk):

  • 3 duże białka
  • 1 ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody

Polewa czekoladowa:

  • 2,5 czekolady gorzkiej (250g)
  • 2łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Formę do babeczek wykładamy papilotkami/lub natłuszczamy masłem, nastawiamy piekarnik na 180 stopni C i zabieramy się za wykonanie ciasta.
  2. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiewamy przez sitko (co najmniej 2 razy) i odkładamy. 


    W misie miksera ucieramy masło na puszystą, jasną masę, a następnie dodajemy cukier i dalej ucieramy. 
    Do masy kolejno wbijamy po 1 jajku i miksujemy aż do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodajemy kawę (rozpuszczamy ją w 1 łyżeczce gorącej, przegotowanej wody) i ucieramy. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i mieszamy szpatułką.
  3. Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20 minut – do suchego patyczka. Wyjmujemy i wystudzamy. 

Pianka:

  1. Na kuchence ustawiamy garnuszek z niewielką ilością wody i doprowadzamy do wrzenia. Białka, cukier, wodę umieszczamy w szklanej lub metalowej misce i ubijamy przez minutę. Nad garnuszkiem z gotującą się wodą umieszczamy miskę z białkami (nie może dotykać powierzchni wody) i podczas gdy woda paruje, ubijamy białka przez 12 minut (do osiągnięcia temperatury białek – 70 stopni C – jeśli macie termometr cukierniczy, możecie się nim posłużyć, jeśli nie to ubijacie przez równe 12 minut, wówczas masa powinna wyraźnie zgęstnieć). 


  2. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy spiralnie na babeczki (około ½ szklanki na 1 babeczkę). Wkładamy je do lodówki na całą noc.

Polewa:

  1. Czekoladę i olej umieszczamy w kąpieli wodnej i roztapiamy. Przelewamy do wysokiego kubka (żeby łatwiej było zanurzać babeczki) i pozostawiamy na 15 minut, aby przestygła. 

  2. Po tym czasie wyciągamy babeczki z lodówki i trzymając za papierek, każdą obracamy i pewnym ruchem zanurzamy w czekoladzie. Czekamy, aż nadmiar czekolady skapie i odkładamy. Babeczki posypujemy kolorową posypką i odkładamy na 15 minut w temperaturze pokojowej, po czym schładzamy w lodówce przez minimum 2h. 

  3. Babeczki można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

 

  Kontakt: megi_89@op.pl Studia: Absolwentka Pedagogiki Zdrowia, Uniwersytet Śląski w Katowicach Zainteresowania: Czekolada, zdrowy styl życia, naturalne metody leczenia, salsa, bachata, fotografia, wolontariat, wspinaczka górska, poczucie własnej wartości, arteterapia. (...)


Pomoc psychologiczna

Studenci i Doktoranci Uniwersytetu Śląskiego mogą korzystać z bezpłatnego wsparcia psychologicznego i poradnictwa w Centrum Obsługi Studenta.

Skontaktuj się ze specjalistami w następujących obszarach:

W celu ustalenia terminu indywidualnej konsultacji psychologicznej prosimy o kontakt drogą elektroniczną lub telefonicznie.