Babeczki czekoladowe z kremem z owoców leśnych

Tym razem zapraszam do degustacji pysznych babeczek, które miały premierę podczas Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego obchodzonego na naszej uczelni 10.10.2013r. – akcji „Co nas spina?”. Degustacji można było dokonać w „Muffinowym zakątku”.

Składniki:

Frużelina:

  • 250g owoców leśnych (mogą być mrożone)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ciasto (12 sztuk):

  • 110g masła,
  • 80g cukru,
  • 130g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czekolada mleczna (100g)
  • ½ czekolady białej (50g)
  • 2 jaja

Krem:

  • 1,5 opakowania serka mascarpone (375g)
  • frużelina

Wykonanie:

Frużelina:

  1. W garnuszku mieszamy owoce leśne z cukrem. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wodę wymieszaną z mąką, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika, następnie przecieramy przez sitko. 

 

  1. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody (1 łyżeczka), a następnie dodajemy do niej łyżeczkę owocowego puree. Mieszamy i dodajemy do owocowego puree nadal mieszając i uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schładzamy, by sos owocowy zgęstniał. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Ciasto:

  1. Formę do babeczek wykładamy papilotkami, lub natłuszczamy masłem, nastawiamy piekarnik na 180 stopni C i zabieramy się za wykonanie ciasta.
  2. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko (co najmniej 2 razy) i odkładamy.
  3. W misie miksera ucieramy masło na puszystą, jasną masę, a następnie dodajemy cukier i dalej ucieramy.

 

  1. Do masy kolejno wbijamy po 1 jajku i miksujemy aż do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną i ucieramy.

  1. Do masy maślano-czekoladowej dodajemy suche składniki i miksujemy. Na sam koniec dodajemy do masy pokrojoną w kosteczkę białą czekoladę i delikatnie mieszamy szpatułką.
  2. Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20 minut – do suchego patyczka. Wyjmujemy i wystudzamy. 

 

Krem:

  1. Mascarpone i frużelinę umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę. 
  2. Gotową masę z owoców leśnych umieszczamy w rękawie cukierniczym i wyciskamy krem na wystudzone babeczki.

​​

 

Smacznego!

 

  Kontakt: megi_89@op.pl Studia: Absolwentka Pedagogiki Zdrowia, Uniwersytet Śląski w Katowicach Zainteresowania: Czekolada, zdrowy styl życia, naturalne metody leczenia, salsa, bachata, fotografia, wolontariat, wspinaczka górska, poczucie własnej wartości, arteterapia. (...)


Pomoc psychologiczna

Studenci i Doktoranci Uniwersytetu Śląskiego mogą korzystać z bezpłatnego wsparcia psychologicznego i poradnictwa w Centrum Obsługi Studenta.

Skontaktuj się ze specjalistami w następujących obszarach:

W celu ustalenia terminu indywidualnej konsultacji psychologicznej prosimy o kontakt drogą elektroniczną lub telefonicznie.